HÍRARCHÍVUM

2017


A döntő képei – fotógaléria

A “teljes cikk olvasása” linkre kattintva megtkinthetők a Kreatív Történelem döntőjén készült fotók.

teljes cikk elolvasása

2017


A döntő végeredménye

Lezajlott az V. Kreatív Történelem tanulmányi verseny döntője a Pécsi Tudományegyetemen. Szép munka volt, minden csapatnak gratulálunk! Az egészséges izgulás mellett a jó hangulat dominált, a tudás mellett a kreatív ötletek is kibontakozhattak. Aki nem hiszi, nézze meg a képeket!

teljes cikk elolvasása

2017


A második forduló pontszámai

Kedves Versenyzők!

A zsűri elkészült a második fordulóra beérkezett pályamunkák értékelésével, az összesített pontszámokat itt láthatjátok. A döntőbe az első nyolc csapat jutott be, gratulálunk! Gratulálunk a többi versenyzőnek és felkészítő tanárnak is, és köszönjük a színvonalas és kreatív megoldásokat, élmény volt javítani!

teljes cikk elolvasása

2017


Kreatív Történelem kiállítás

Az első két forduló legötletesebb és legjobb feladatmegoldásaiból idén is megrendezzük a Kreatív Történelem kiállítást, aminek megnyitójára 2017. március 24-én pénteken, du. 17.30 órakor kerül sor Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézete épületében (7624 Pécs, Rókus u. 2. M épület, 2. emelet). A kiállítást Dr. Jankovits László a PTE BTK dékánhelyettese nyitja meg. Szeretettel várunk mindenkit!

2016


Az első forduló pontszámai

Az idei Kreatív Történelem versenyre is rengeteg minőségi, kitűnően kivitelezett, ötletes, vagy épp remek grafikai érzékkel elkészített megoldás érkezett. A legjobb megoldásokról, ahogy korábban is hamarosan közzé teszünk néhány fotót, hogy a diák csapatok megismerhessék egymás munkáit is. A tovább gombra kattintva megtekinthetők a végleges pontszámok. A felkészítő tanárokat e-mailben tájékoztattuk az általuk nevezett csapatok eredményéről, ők egy RÉSZLETES SZÖVEGES INDOKLÁSSAL ELLÁTOTT PONTOZÓ TÁBLÁN tekinthetik meg diákjaik munkáinak pontos értékelését.

A második fordulóba az első forduló feladatait minimum 80%-os eredményességgel megoldó csapatok jutnak. (Ez minimum 80 pontot jelent ebben az esetben.)

teljes cikk elolvasása

2016


Meghosszabbított jelentkezés október 17-ig

Kedves diákok, felkészítő tanárok!

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei Kreatív Történelem tanulmányi verseny jelentkezési határidejét október 17-ig (hétfő) meghosszabbítottuk. Jelentkezni továbbra is honlapunkon keresztül lehet, a jelentkezés fül alatt található ablakok kitöltésével. A verseny további időrendje változatlan, így azoknak akik jelentkeznek november 14-ig van idejük az első foduló feladatainak elkészítésére és beküldésére.

2016


A 2016-2017-es Kreatív Történelem témája: A középkor története – a 12-15. század

A Pécsi Tudományegyetem  Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma, valamint a Történészcéh Egyesület, a PTE Állam- És Jogtudományi Kara és  a PTE Közgazdaságtudományi Kara a 2016-2017-es tanévben is megrendezi a Kreatív Történelem tanulmányi versenyt, ami az elmúlt években az oszág legnépszerűbb középiskolai történelem versenyévé fejlődött. A Kreatív Történelem idei témája: A középkor története – a 12-15. század. A Versenyleírás menüpontra kattintva megtalálható, a részletes versenykiírás, illetve a nevezés és a verseny részletei. A nevezés határideje: szeptember 28.

2016


A döntő fotói

A remek hangulatú és izgalmas versenyt hozó Kreatív Történelem döntő képei megtekinthetők galériánkban.

teljes cikk elolvasása

2016


Ilyen volt a Kreatív Történelem 2015-2016 döntője

A harmadik, utolsó fordulóba bejutott csapatok április 8-9-én Pécsett mérték össze tudásukat. Igen magas színvonalú és jó hangulatú, kiélezett küzdelmet és számtalan kreatív megoldást hozó döntővel záródott a Kreatív Történelem Tanulmányi Verseny 2015-2016-os kiírása.

teljes cikk elolvasása

2016


A Kreatív történelem tanulmányi verseny második fordulójára beérkezett társasjátékok komoly kihívás elé állították a zsűrit. A szebbnél-szebb és kreatívnál-kreatívabb, s ami szintén fontos, tartalmilag is színvonalas munkák közül lehetetlennek tűnt kiválogatni a legjobb nyolcat. Nem is sikerült. A zsűri ezért egészen rendhagyó és a verseny történetében egyedülálló módon úgy határozott, hogy idén a legjobb kilenc csapat jut be a döntőbe. E döntést alátámasztja az is, hogy a második forduló pontozása alapján kilencedik helyre rangsorolt csapat az első fordulóban mindössze egyetlen pontot veszített.
A részletesebb szöveges értékelést, ahogy eddig is, most is e-mailen küldjük meg Nektek.
A továbbjutóknak gratulálunk és hamarosan tájékoztatást küldünk a Pécsett, április 8-9-én zajló döntő részleteiről.
A kieső csapatoknak szintén gratulálunk, hiszen remekül dolgoztatok Ti is! Nagyon köszönjük a színvonalas munkát és reméljük, hogy örömötöket leltétek benne! Nézzétek továbbra is honlapunkat és Facebook oldalunkat és ha tehetitek, gyertek el a legszínvonalasabb megoldásokból rendezett, április 8-án megnyíló kiállításra Ti is, hiszen ott a saját műveitekkel is találkozhattok. A döntő is nyilvános, ott is várunk Benneteket szeretettel!

teljes cikk elolvasása

2015


Az első forduló pontszámai

Az idei Kreatív Történelem versenyre is rengeteg minőségi, kitűnően kivitelezett, ötletes, vagy épp remek grafikai érzékkel elkészített minőségi megoldás érkezett. A legjobb megoldásokról, ahogy korábban is hamarosan közzé teszünk néhány fotót, hogy a diák csapatok megismerhessék egymás munkáit is. A tovább gombra kattintva megtekinthetők a végleges pontszámok. A felkészítő tanárokat e-mailben tájékoztattuk az általuk nevezett csapatok eredményéről, ők egy RÉSZLETES SZÖVEGES INDOKLÁSSAL ELLÁTOTT PONTOZÓ TÁBLÁN tekinthetik meg diákjai munkáinak pontos értékelését.

teljes cikk elolvasása

2015


Idén is rengeteg diák csapat jelentkezett a Kreatív Történelem versenyre

Október nyolcadikával lezárult a meghosszabbított jelentkezés az idei Kreatív Történelem versenyre. Ebben az évben is az ország minden részéről jelentkeztek középiskolás csapatok az első fordulóra, melynek megoldásait november 14-ig kell beküldeniük. A korábbi évekhez hasonlóan idén is értékes nyereményekért – köztük táborozás és tandíjmérséklés – versenyezhetnek a résztvevők, akik közül a jövő áprilisban megrendezendő döntőn kerül ki majd a győztes négyfős diák együttes. Minden diáknak és felkészítő tanárnak eredményes versenyt, feladatmegoldást és sok sikert kívánnak a Kreatív Történelem szervezői.

2015


Meghosszabított jelentkezés – október 8-ig!

Óriási öröm számunkra, hogy az idei évben is az ország minden megyéjéből jelentkeznek középiskolai csapatok a Kreatív Történelem versenyre. Külön öröm, hogy a jelentkezők soraiban számos olyan felkészítő tanár és középiskola szerepel, akik a korábbi években is jól felkészült diákokkal képviseltették magukat tanulmányi versenyünkön. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héttel, október 8-ig, meghosszabbítjuk az online jelentkezés határidejét, hogy további csapatok is lehetőséget kapjanak a versenyen való részvételre. (A Kreatív Történelem egyéb határidőit ez  természetesen nem befolyásolja.)

2015


A Kreatív Történelem idei témája: A hidegháború és a kétpólusú világ

A 2015/2016-os Kreatív Történelem tanulmányi verseny címe és témája: A hidegháború és a kétpólusú világ. A jelentkezés honlapunkon keresztül lehetséges, október 1-ig. Az első forduló feladatait szintén az oldalon találják az érdeklődők. A részletes versenykiírást, a verseny ütemezését a tovább gombra kattintva érhetik el.

teljes cikk elolvasása

2015


Március 27-28-án, nyolc kitűnően felkészült csapat részvételével zajlott a Kreatív Történelem tanulmányi verseny idei döntője. A hétvége eseményeit összefoglaló fotósorozat az alábbi linkre kattintva megtekinthető.

teljes cikk elolvasása

2015


A második forduló végeredménye

Kitűnő megoldások érkeztek a Kreatív Történelem második fordulójában is. A csapatok egytől egyik komoly felkészültségről és kreativításról tettek tanúbizonyságot. A részletes pontozásról a csapatok felkészítő tanárait e-mailben tájékoztattuk. A korábbi évekhez hasonlóan idén is nyolc csapat jutott a döntőbe, amelyre március végén Pécsett kerül sor. Minden diáknak és felkészítő tanárnak gratulálunk a kitűnő munkához, a pontszámok a tovább gombra kattintva megtekinthetők.

teljes cikk elolvasása

2014


A Kreatív Történelem első fordulójának eredményei

Befejeződött a Kreatív Történelem első fordulójában beérkezett rengeteg kitűnő megoldás értékelése. Facebook oldalunkon már korábban közzé tettünk néhány fotót a postán érkezett legkreatívabb munkákból, amelyekkel már biztosan találkozhat az érdeklődő a tavasszal megrendezésre kerülő kiállításon, ahol a pécsi Tudásközpontban a legjobb feladatmegoldásokból nyílik majd tárlat. A tovább gombra kattintva láthatók az egyes csapatok első fordulóban elért pontszámai. A második fordulóba a két feladat megoldása során legalább 80 pontot (80 százalék) elért csapatok jutottak. A felkészítő tanárok számára e-mailben a részletes pontozást bemutató táblázatot küldtünk. Minden csapatnak gratulálunk a nagyszerű munkához, sokukkal találkozunk a második fordulóban, amelynek feladatsora már elérhető honlapukon!

teljes cikk elolvasása

2014


Lezárult a jelentkezés

Október 8-án lezárult a jelentkezés az idei Kreatív Történelem tanulmányi versenyre. Nagyon örülünk, hogy idén is az ország minden megyéjéből, sőt határainkon túlról is fogadhattuk a  szép számmal jelentkező csapatokat. Külön öröm, hogy a jelentkezők között vannak olyan iskolák és felkészítő tanárok, akik már tavaly, sőt tavaly előtt is nagyszerű eredményeket értek el diákjaikkal a versenyben. Minden jelentkező diáknak és oktatónak sikeres versenyt kívánunk! A további teendőkről, határidőkről honlapunkon tájékozódhatnak, bármilyen kérdésük van, elérhetőségeinken várjuk azokat.

2014


Meghosszabbított jelentkezés

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kreatív Történelem tanulmányi verseny jelentkezési határideje, október 8-ig meghosszabbításra került. A fordulók időrendjét ez nem befolyásolja. Jelentkezni továbbra is az alábbi online felület kitöltésével lehet:

http://kreativtortenelem.hu/jelentkezes/

2014


Ilyen élőben a Kreatív Történelem döntője – videó

Kiállítás megnyitó, diákcsapatok bemutatkozása, városnézés, a Zsolnay Negyed felfedezése, és persze maga a döntő forduló, izgalmas feladatokkal. Ennyi minden belefér abba a hétvégébe, amikor a legjobb csapatok részvételével megrendezésre kerül a Kreatív Történelem döntője. Az alábbi videóból kiderül pontosan hogyan is zajlik!

https://www.youtube.com/watch?v=IcLGt9C30xI

 

2014


Indul a 2014/2015-ös Kreatív Történelem tanulmányi verseny!

Mától leadhatók az online nevezések az idei Kreatív Történelem tanulmányi versenyre, amely ezúttal A három részre szakadt Magyarország története (Összetartó és elválasztó erők) erők címmel és tematikával kerül meghirdetésre. A szervezők idén ősszel is négyfős diák csapatok jelentkezését várják az elmúlt két évben az ország legnépszerűbb középiskolai történelem versenyévé vált rendezvényre. A két online és a Pécsett megrendezendő döntő fordulót sikerrel teljesítő középiskolások ez alkalommal is értékes nyereményekkel gazdagodhatnak, amelyek közt a tárgyjutalmakon túl, ingyenes táborozás és jelentős tandíjmérséklés is található.  A regisztráció és részletes versenykiírás, valamint az első forduló feladatai az alábbi linkeken érhetők el.

Regisztráció a Kreatív Történelem 2014/2015 tanulmányi versenyre:

http://kreativtortenelem.hu/jelentkezes/

Részletes versenykiírás:

http://kreativtortenelem.hu/versenyleiras/

Az első forduló feladatai:

http://kreativtortenelem.hu/elsofordulo/

2014


Fotók a Kreatív Történelem döntőjéről

Április 11-12-én került sor a második Kreatív Történelem országos tanulmányi verseny döntőjére Pécsett. A kiállítás megnyitóval, városnézéssel, közösségi programokkal egybekötött harmadik fordulóra az egész országból, sőt a határon túlról is érkeztek az első két fordulóban legjobb eredményt elért csapatok. A nyolc legkiemelkedőbb csoportból végül a békéscsabai Panzerkampfwagen fantázianévre keresztelt négyes végzett az első helyen. A kitűnően sikerült hétvége hangulatáról az alábbi fotók tanúskodnak.

teljes cikk elolvasása

2014


A II. forduló részletes pontszámai

Tisztelt Diákok, Felkészítő Tanárok, Érdeklődők!

A tovább gombra kattintva megtekinthetők a Kreatív Történelem tanulmányi verseny második fordulójára érkezett feladatok pontszámai, és az áprilisi döntőbe jutó csapatok névsora. A legjobb nyolc csapat jutott tovább a harmadik egyben döntő fordulóba, ahol Pécsett értékes nyereményekért mérhetik majd össze tudásukat az egyetemi oktatókból, történészekből álló szakértő zsűri előtt.

Minden résztvevő csapatnak, tanárnak gratulálunk! Akárcsak tavaly, ezúttal is kitűnő megoldások éreztek, amelyek kiemelkedő darabjaival egy kiállítás keretében ismerkedhetnek meg majd az érdeklődők.

teljes cikk elolvasása

2013


Az I. forduló pontszámai

Tisztelt Diákok, Felkészítő Tanárok!

Az alábbi linkre kattintva megtekinthetők a Kreatív Történelem 2013-2014 első fordulójának pontszámai. A versenykiírás szerint azok a csapatok jutottak tovább a második fordulóba, amelyek megoldásai minimum 80%-os eredményességgel készültek el, azaz meghaladták a 160 pontot. Minden megoldást beküldő csapatnak gratulálunk az elért eredményhez! A tavalyihoz hasonlóan idén is rengeteg kiemelkedő minőségű megoldás érkezett, elektronikus és postai úton egyaránt. Minden csapat felkészítő tanárának e-mailben elküldtük a részletes pontszámokat, amelyből megismerhető pontozási metódusunk, és reméljük közelebb viszi a diákokat a még eredményesebb feladatmegoldáshoz.

teljes cikk elolvasása

2013


Mellékletek a Kreatív Történelem második fordulójához

A Kreatív Történelem második fordulójában meghirdetett feladatok sikeres megoldásához az alábbi mellékleteket ajánljuk az első fordulóban továbbjutott csapatok diákjainak. Mindkét melléklet a második feladathoz kapcsolódik. A feladatok elektronikus úton, vagy postán történő beküldési ideje: 2014. január 27. (hétfő)!

teljes cikk elolvasása

2013


Több, mint száz csapat jelentkezett a Kreatív Történelemre!

Kedves Diákok, kedves Kollégák!

A tavalyi évhez hasonlóan, 2013-ban is száz felett van a Kreatív Történelem tanulmányi versenyre jelentkező középiskolás csapatok száma. Különösen örülünk, hogy a jelentkező diákok az ország minden részéből küldtek be regisztrációs ívet, így a egyes fordulókban valóban “országos keretek közt” versenyezhetnek majd egymással a legjobb feladat megoldók. Felhívjuk továbbá a versenyzők és felkészítő tanáraik figyelmét, hogy a meghosszabbított jelentkezés ellenére az első forduló feladat leadási határideje nem változott, így postai után, vagy elektronikus formában november 4-ig várjuk a megoldásokat!

2013


Meghosszabbított jelentkezés – október 14-ig

Kedves Diákok, kedves Kollégák!

Mivel a versenykiírásban újdonság, hogy újabb nyeremények kerültek felajánlásra, a jelentkezési határidőt két héttel, 2013. október 14-ig meghosszabbítottuk. A Pécsi Tudományegyetem BTK Bölcsész nyári táborában való részvétel mellett az első három csapat tagjainak 50, 30, illetve 10%-os tandíjkedvezményt nyújt a PTE Állam és Jogtudományi Kara, valamint Közgazdaságtudományi Kara egy tanéven keresztül. Ezen kívül az összes döntős csapat és felkészítő tanáraik részesülnek könyvjutalomban és tárgynyereményekben. További részleteket honlapunkon találnak és a regisztráció is itt lehetséges, várjuk jelentkezéseiket!

2013


Kutatók éjszakája 2013

A Kutatók éjszakája országos programsorozat keretében a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézete ebben az évben is érdekes, és színvonalas programokkal várja a történelem és a társadalomtudományok iránt érdeklődőket szeptember 27-én. A programoknak, – amelyek közt kerekasztal beszélgetés, előadások és filmvetítés egyaránt szerepel – a Zsolnay Kulturális Negyed ad otthont. A részletes programok leírása a tovább gombra kattintva érhető el.

teljes cikk elolvasása

2013


Kreatív Történelem feladat archívum

Az alábbiakban a Kreatív Történelem tanulmányi versenyre készült összes feladat megtalálható. Archívumunkkal szeretnénk lehetőséget biztosítani egy-egy történelmi témában való mélyebb  elmélyülésre, diákoknak tudásuk tesztelésére.

teljes cikk elolvasása

2013


Megkezdődött a jelentkezés a Kreatív Történelem 2013-2014 versenyre!

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma és Szakközépiskolája ebben a tanévben is megrendezi a Kreatív Történelem középiskolai tanulmányi versenyt. A tavalyi, több, mint százhúsz jelentkező csapat által beküldött minőségi feladatmegoldások, valamint a döntőbe jutott legjobb nyolc csapat kimagasló teljesítménye elkötelezte a szervezőket a folytatás mellett. A verseny honlapján a mai naptól várjuk négy fős középiskolai csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezését. A pontos részleteket a versenyleírás fülre, a kitöltendő online űrlapot a jelentkezés linkre kattintva érhetik el.

2013


Segédanyagok a Kreatív Történelem 2013-2014 első fordulójához

A Kreatív Történelem tanulmányi verseny feladatainak eredményes megoldásához a szervezők ebben az évben is igyekeznek változatos segédanyagokat nyújtani a résztvevő diákoknak és tanáraiknak. Az alábbiakban az első fordulóban szereplő folyamatábra elkészítéséhez találhatók különböző segédletek.

teljes cikk elolvasása

2013


A Kreatív Történelem 2012-2013 döntőjének pontos végeredménye

Az országos döntőbe jutott nyolc csapat, végül a szakértő zsűri előtt rendkívül szoros versengésben döntötte el, hogy kié legyen a Kreatív Történelem tanulmányi versenyének első díja! Mely csapatok kerültek a döntőbe, ők honnan érkeztek, ki készítette fel őket és pontosan hogyan zárták a versenyt a tovább gombra kattintva megtekinthető!

teljes cikk elolvasása

2013


A Kreatív Történelem döntője – fotógaléria

Az első és a második fordulóban legjobban szereplő nyolc csapat részvételével került sor április 6-án a Kreatív Történelem döntőjére a Zsolnay Kulturális Negyedben. A rendkívül kiegyenlített versengés végén a zsűri a békéscsabai Viharsarki vasparipák csapatát találta a legjobbnak. A győztes diákcsoport a könyvjutalmon túl részt vehet a Pécsi Tudományegyetem nyári KreaTáborában is. 

A döntőn készült fotókból álló galériánk a tovább gombra kattintva érhető el!

teljes cikk elolvasása

2013


Kreatív Történelem kiállítás a Tudásközpontban

Április 5-én a Kreatív Történelem tanulmányi verseny döntőjének hétvégéjén kiállítás nyílt az első és második fordulóban beérkezett legjobb pályamunkákból a pécsi Tudásközpontban. Az eseményt Lengvárszky Attila a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója nyitója meg, majd a szervezők nevében köszöntötte  a diákokat, felkészítő tanárokat és minden érdeklődőt Dr. Nagy Mariann és Dévényi Anna. A kiállítás egyszerre nyújtott lehetőséget a versenyben résztvevőknek, hogy megismerjék diáktársaik munkáit, nyomdai kivitelezésben is viszontlássák sajátjaikat, valamint szélesebb közönség előtt is bemutatásra kerültek a Kreatív Történelem keretében beérkezett legszínvonalasabb feladatmegoldások. Az eseményen készült fotókból álló galéria a tovább gombra kattintva érhető el!

teljes cikk elolvasása

2013


Elérhető az Árkádia 8. száma – Ipari forradalmak kora – Tanulmányok a Kreatív Történelem 2012-2013 tanulmányi versenyhez

Az Árkádia történettudományi folyóirat legújabb – nyolcadik -  száma Ipari forradalmak kora címmel már elérhető. Hahner Péter, Eőry Gabriella, Sipos András és Majoros István tanulmányai nem csupán a Kreatív Történelem tanulmányi versenyben résztvevő diákok és felkészítő tanáraik munkáját segíthetik, hanem a 19. századi történelem iránt érdeklődők ismereteit is bővíthetik, a legújabb tudományos eredmények közlésével.